Skip to main content

Resepi Roti Jala Azimah

Resepi Roti Jala Azimah : Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Kali ni kak Zee nak share resepi Roti Jala Azimah pulak.


Bahan-bahan yang diperlukan:


  • 3 cawan tepun gandum
  • 2 sb minyak masak
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan susu cair (boleh ganti dengan santan)
  • 2 1/2 cawan air
  • Sedikit serbuk kunyit atau pewarna kuning
  • 1 sk garam



Cara-cara membuatnya:

  1. Blend semua bahan-bahan di atas. Pastikan adunan tidak terlalu likat dan tidak terlalu cair.
  2. Masak menggunakan kuali non stick.
  3. Buat corak yang sesuai jika
  4. Bila dah masak, angkat dan lipat.
Sedia untuk dihidangkan bersama kari ayam / daging.

Ok itu sahaja. Mudahkan? In Shaa Allah akan datang kak Zee akan kongsi resepi kari ayam/ daging pula.

Comments

  1. raya dah nak dekat, mesti banyak roti jala kat tempat saya. dapnye

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. ramai suka makan roti jala di bulan puasa.. hehehee

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resepi Bubur Lambuk Azimah

Resepi Bubur Lambuk Azimah : Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Sempena bulan Ramadhan al Mubarak yang mulia nie saya ingin mengucapkan selamat berpuasa bagi yang beragama islam…Semoga segala amalan dan ibadah yang dilakukan diterima serta mendapat keberkatan dan rahmat-Nya..Insha Allah…. Mudah-mudahan…

Hari ini saya ingin kongsikan satu resepi yang sering saya buat bila tiba time puasa… Apa lagi kalau bukan bubur lambuk… Resepi asal nie saya dapat dari

Watak Kartun pada Kuih Pau

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ Lama kak Zee tak update blog ni. Rindu pulak rasanya nak update tentang resepi-resepi terbaru kak Zee.. Tapi tak sempat lagi nak rekod.

Tadi tengah search cari idea nak buat kuih pau di Youtube terjumpa pulak kuih pau yang hipster ni. Macam-macam idea boleh dibuat dengan kuih pau ni yer. Boleh la kak Zee cuba buat pau hipster macam ni. Sangat sesuai untuk majlis ulang tahun kelahiran anak-anak.

Video ni dari indonesia dibuat oleh Diana Cahya ? terkejut kak Zee tadi ingatkan adik kak Zee Cahaya Diana yang buat. Kalau dia buat memang tekejut beruk la... hahaha.. Ok2 hanya orang tertentu jer faham. Apa-apa pun jom kita layan sama2 video ni.

Watak Kartun pada kuih Pau yang sangat menarik..







Al Fatihah buat Prof Madya Md Izzuddin Hj Ali @ Prof Izzi

Assalamualaikum & salam sejahtera : Terkejut kak Zee bila dapat tahu Prof Izzi ( Prof Madya Md Izzuddin Hj Ali ), pakar Motivasi terkenaldi Malaysia telahpun pergi menemui Pencipta kita pada hari Jumaat 24 Jun 2016 ( jam 12.45 tengahari ). Perginya juga ialah pada tanggal 20 Ramadhan. Ya Allah..